Ötszázmillió euróért rendeltek akkumulátoros Mireókat Németországból

iho/vasút   ·   2023.12.29. 13:55
mireoplus_lipcse

Hetvenöt hibridüzemű motorvonat állhat forgalomba 2026 decemberétől Lipcse környékén.

A Németország keleti szélén fekvő Szászország szövetségi tartományban fekvő város közlekedési hatósága (ZVNL) és a Siemens Mobility között a napokban aláírt megállapodás az eddigi legnagyobb megrendelés a Mireo motorvonatcsaládot illetően.

A járművek beszerzésére azért volt szükség, mivel a Lipcsében futó vasúti alagútban a dízelüzemű járművek közlekedése nem engedélyezett. Az akkumulátoros szerelvényekkel ráadásul a 28 ezer lakosú Grimma és a közel 24 ezres Döbeln városait is be lehet kapcsolni a leendő Mitteldeutschen S-Bahn 2025plus (MDSB2025plus) elővárosi hálózatba anélkül, hogy villamosítani kellene a vasúti pályát.

A korszerű motorvonatok utastere (képek forrása: Railway Gazette)

A korszerű motorvonatok utasterében többfunkciós és családi teret, bőrülésekkel ellátott első osztályú szakaszt, fedélzeti wifit, hálózati és USB-csatlakozókat, valamint az asztaloknál vezeték nélküli töltési lehetőséget is igénybe vehetnek majd az utasok. Az ablakok erősebb mobilhálózati vételt tesznek majd lehetővé, az átszállási lehetőségeket pedig valósidejű fedélzeti utastájékoztató rendszer fogja mutatni. A Mireókon több ajtó segíti majd elő a gyors utascserét, mint a jelenleg használt szerelvényeken, csökkentve ezzel a várakozási időt.

Az MDSB2025plus-t a ZVNL, a szászországi Közép-szász (Mittelsachsen) járás testülete (ZVMS), a vogtlandi járási ZVV, valamint a szomszédos Türingia és Szász-Anhalt tartományok közösen hozzák létre. A Mireo Plus B típusú vonatok a ZVNL tulajdonát fogják képezni a ZVNL Eisenbahnfahrzeug leányvállalaton keresztül, bérbeadva az üzemeltetőnek. A partnerség nagy elvárásokat támaszt az új, korszerű és környezetbarát járművek iránt.

A Mireókból eddig huszonkét megrendelőnek több mint négyszáz példányt értékesített a Siemens Mobility – írja a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a lipcsei Mireók látványterve. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek