Újabb Nightjet-járatok: utazzon éjszaka Bécsből vagy Münchenből Rómába!

iho/vasút   ·   2024.09.21. 09:00
ujgeneracios_nightjet

A két új menetrend szerinti járattal tovább bővítette éjszakaivonat-hálózatát az ÖBB. Bécs egyre inkább az éjszakai vonatok fővárosa.

Az Osztrák Szövetségi Vasúttársaság (ÖBB) a napokban indította el az első Bécs–Róma Nightjetet. Ráadásul már az éjszakai szerelvények legújabb generációját képviselő egyik vonatot vetették be, melyet a császárváros központi pályaudvarán (Wien Hauptbahnhof) megtartott hivatalos ceremóniát követően, számos prominens személy részvételével indítottak útnak.

Andreas Matthä, a vasúttársaság vezérigazgatója elmondta, az újgenerációs Nightjetek új szintet hoznak az európai éjszakai vasúti utazásba. A járművek hatalmas ugrást jelentenek a kényelemben, lényegesen nagyobb privát teret kínálva az utasoknak, elsőnek Bécs és Róma, valamint Róma és München között.

Elhangzott: az Európai Unió komoly mértékben fektet be az új infrastruktúrába és az egységes európai vonatbefolyásolási rendszerbe (ETCS). Az erős európai vasúthálózat segíti az embereket abban, hogy gyorsan, biztonságosan és környezetbarát módon jussanak el A-ból B-be, tökéletes példák erre az ÖBB Nightjet-útvonalai.

Az új Nightjet-szerelvények egy mozdonyból és hét kocsiból – két ülőhelyes, három fekvőhelyes és két hálókocsiból – állnak, összesen 254 utasnak kínálva utazási lehetőséget. A járműveken a korábbi Nighjet-vonatokhoz képest nagyobb hely áll a csomagok és sportfelszerelések szállításához. Minden kocsiban elérhető ingyenes wifi, továbbfejlesztett utastájékoztatási rendszer, az ablakok jobban átengedik a mobiltelefon-hálózat jelerősségét, továbbá a hagyományos hálózati csatlakozókon felül USB-csatlakozók is rendelkezésre állnak a különböző elektronikai eszközök töltéséhez.

A Nightjetek új szolgáltatása az egyszemélyes minikabin (kép forrása: ÖBB / railtech.com)

Az új Siemens-vonatoknál a tér mérete változott meg igazán, melyet a fedélzeten kínált hat komfortkategória prezentál. A csúcskategóriát a Comfort Plus hálókocsi jelenti, egy emeletes ággyal, saját WC-vel és zuhanyzóval ellátott nagyobb fülkékkel egy vagy két utas számára. Aki olcsóbb hálókocsira vágyik, az a Comfort szinten utazhat, mely némileg kisebb fülkéket kínál. A Comfort fekvőhelyes kocsikban négyszemélyes, fix ágyas fülkék elérhetőek, elsősorban családok vagy csoportosan utazóknak. Újdonság a fekvőhelyes részen kialakított, olcsó Mini Cabin részleg, melynél innovatív, egyfős hálókapszulákban lehet pihenni, a kézipoggyászokat pedig zárható szekrényekben lehet elhelyezni. A mozgáskorlátozottak utazására is gondoltak: akadálymentes Comfort fekvőhelyes részleget alakítottak ki két kerekesszékes utas és további két fő kísérő számára, közvetlenül mellette pedig modern, akadálymentes WC található. A legalsó komfortszintet a Comfort ülőhelyes kocsik képviselik, melyekben ülve lehet utazni és aludni.

A jegyárakat illetően az ÖBB távolsági és nemzetközi útvonalakra érvényes, kedvezményes Sparschiene ajánlatával a Nightjet-utasok viszonylag olcsón juthatnak el az olasz fővárosba, amennyiben előre megvásárolják jegyüket: egy Bécs–Róma út az ülőhelyes kocsiba 34,9 eurótól (jelenlegi árfolyam alapján közel 14 ezer forinttól) indul egy főre. A családok és csoportos utazók a négyfős fekvőhelyes fülkébe fejenként 54,9 eurótól (közel 22 ezer forinttól) foglalhatnak. A Sparschienével a mini hálókapszulák is elérhetők, szintén 54,9 eurótól. A nagyobb privát teret nyújtó hálókocsis fülkékért viszont már mélyebben a pénztárcába kell nyúlni: a kedvezményes jegyek 99,9 eurótól (40 ezer forinttól) indulnak, egy főre.

Napjainkban az éjszakai vonatok valódi reneszánsza zajlik. Az ÖBB már tavaly is komoly tempóval fejlesztette Nightjet-hálózatát, bár az útvonalak közül idén nyáron többet is leállítottak. A hálózatbővítésnek köszönhetően Bécset egyre többen nevezik az európai éjszakai vonatok fővárosának, amire rá is szolgál: semelyik másik uniós fővárosból sem indul annyi éjszakai járat, mint Bécsből. Az „örök városba” tartó Nighjettel ráadásul nemcsak a két fontos európai város turisztikai vonzerejét növeli az ÖBB, hanem két egymással szoros kapcsolatban álló gazdasági metropoliszt is összeköt – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünkön az egyik újgenerációs Nightjet-kocsi. Kép forrása: ÖBB / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek