További Citylinkeket vesz a MÁV, 737MAX-ok tesztrepülése – ez történt a héten a közlekedésben

iho   ·   2020.07.05. 18:00
tramtrainvege0

Szerencs is becsatlakozhat a gyorsforgalmi úthálózatba. A 37-es főút gesztelyi/hernádkaki körforgalom és a szerencsi Tescónál található körforgalom közötti bő tizennyolc kilométeres szakaszának kétszer két sávossá fejlesztésére a napokban írta ki a közbeszerzést a NIF Zrt. A négysávúsításon felül a meglévő gesztelyi egysávos körforgalmú csomópontot turbó körforgalommá bővítik, három meglévő útkereszteződést pedig egyszerű körforgalmú csomóponttá építik át. A beruházás részeként a 37-es és a 38-as főutak találkozásánál körforgalmú csomópontot és tengelysúlymérő állomást is létrehoznak, előbbin kerékpárutat is át fognak vezetni. A távlati cél a teljes 37-es négysávosítása, egészen a szlovák határig.

Ismét levegőben a 737MAX-ok: megkezdődött a tavaly márciusban leállított típus tesztrepülése már a frissített szoftverekkel (fotó: Boeing)

Megkezdődtek a 737MAX-ok tesztrepülései. A Boeing megkapta az engedélyt a tavaly március óta leállított MAX-példányok tesztrepüléseihez. A június 29-étől három napon át zajló repülések fontos lépcsőfokai annak a folyamatnak, amelynek révén a letiltott típus visszanyerheti alkalmassági engedélyét, és a földre kényszerített példányok visszakerülhetnek a forgalomba. Az első repülés Moses Lake felé vezetett. A tervek szerint szeptemberben kezdődhet meg az a munka, aminek nyomán a légitársaságok elindíthatják a műszaki személyzeteket a leparkolt gépek repülésre való előkészítésére.

Lehívta az opciós Citylinkeket is a MÁV-Start. További nyolc és fél milliárd forintot különített el a kormány a Szeged–Hódmezővásárhely vasútvillamos (tramtrain)-vonal járműbeszerzéséhez. Ennek köszönhetően a már megrendelt nyolc dízel-villamos Stadler-szerelvény mellé az opcionálisan elérhető plusz négy vonatra is benyújtotta igényét a vasúttársaság, 9,2 milliárd forint értékben. A svájci gyártó tájékoztatása szerint az alapmegrendelés első járműve idén ősszel érkezik. A nyolctagú flotta körülbelül egyéves futópróbát és engedélyeztetési eljárást követően várhatóan 2021 őszétől, a most megrendelt négy szerelvény pedig 2022 nyarán állhat forgalomba.

Az állami tőkeinjekciónak köszönhetően további négy Citylink-szerelvényt szerezhet be a MÁV-Start a már megrendelt nyolc vonat mellé az első magyar tramtrain-vonalra (látványterv: Stadler Rail)

Elindult a Regiojet fiumei fürdősvonata. A Prága és a horvát üdülőváros Fiume (Rijeka) között, Bécsen és Magyarországon is át közlekedő nemzetközi járata hatalmas siker a cseh magánvasútnak. Az egyelőre csak heti kétszer, július közepétől viszont már naponta üzemelő, fekvőhelyes kocsikat is továbbító éjszakai vonatokra elsősorban a csehek kapkodták el a jegyeket: hetekre előre be van telve szinte az összes járat. A vonatra Magyarországon is fel lehet szállni: Csornától és odáig nemzetközi forgalomban használható. A fürdősjárattal, valamint a Regiojet július végén induló Prága–Pozsony–Budapest járatával kapcsolatban interjút készítettünk a vasúttársaság főnökével és tulajdonosával, Radim Jančurával.

Újra retrohétvége a Balatonon. A MÁV-Start és a MÁV Noszatlgia Kft. idén is meghirdetett két nyári nosztalgiahétvégét a 29-es vonalra: július 4-én és 5-én, valamint augusztus 1-jén és 2-án retrófestésű Nohab (M61), Szergej (M62), Csörgő (M41) és Púpos (M40) dízelmozdonyok teljesítenek szolgálatot különböző, menetrend szerinti, részben retrófestésű kocsikból álló járatok élén. Sőt, a még nagyobb hangulat okán idén a 424,247-es gőzmozdonyt is bevetik, sőt a régi és a mai idők fedélzeti vendéglátásával ellátott retró étkezőkocsin is lehet fogyasztani. Ezen felül a megújult Utasellátó szolgáltatás is bemutatkozik egy új arculatú, rend szerint a nemzetközi vonatokban közlekedő CAF étkezőkocsival, amely egyedülálló módon közlekedik a Balaton északi partján.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek