Kibővült Malaszewicze, Biała Podlaska következik

iho/vasút   ·   2023.07.27. 18:00
malaszewicze

A lengyel terminál vasúti részén újabb három vágányt épített ki a lengyel infrastruktúra-kezelő PKP PLK, elősegítve még több tehervonat tranzitját és növelve a szállítási kapacitást.

Egy másik fejlesztés is napirenden van, mely szintén kritikus fontosságú a Varsó–Terespol tengelyt használó nemzetközi forgalom számára: a PKP PLK Biała Podlaska állomáson tíz új vágányt építene meg 2024-re, melyek akár 750 méter hosszú szerelvények fogadására is alkalmasak lennének. A munkálatok során kiépül a felsővezeték-hálózat is, továbbá kitérőket hoznak létre és forgalomirányító berendezést is telepítenek. A két beruházás összértéke 123 millió zloty, vagyis körülbelül 10,5 milliárd forint, melyet közpénzből finanszíroznak.

Az eurázsiai árufuvarozás legfontosabb határátkelési pontjának számító, lengyelországi Malaszewiczében zajló fejlesztés viszont csak a töredéke annak, ami következik. A lengyel infrastrukturális minisztérium a tavaly áprilisi lengyel vasúti árufuvarozási csúcson jelentős beruházásokat ígért a malaszewiczei átrakó környékén: a fejlesztések értéke elérheti a 3,8 milliárd zlotyt (cirka 320 milliárd forintot), melyhez nem használnak fel uniós forrásokat.

A beruházási javaslatot már a lengyel országgyűlés elé is terjesztették és jóváhagyásra vár. Az infrastrukturális minisztérium vasúti igazgatóhelyettese, Jabub Kapturzak szerint nagy valószínűséggel még az év végén esedékes lengyel választások előtt el is fogadják. A projekt esetleges elakadása a teljes beruházási összeget érinti, különös tekintettel arra, hogy nem uniós forrásokat használnak fel hozzá. Kapturzak elmondta, amikor a minisztérium rábólintott a beruházásra, a becsült költség 800 millió eurónál (nagyságrendileg 300 milliárd forintnál) járt, azóta azonban eléri az egymilliárd eurót (cirka 380 milliárd forintot) az infláció, valamint a megemelkedő építési és energiaköltségek okán.

Hogy az újabb 200 millió eurót honnak fogják előteremteni, azt jelenleg nem tudni. Előfordulhat, hogy a parlament elfogadja a többletköltségek finanszírozását, de az is lehet, hogy ezt az összeget Malaszewicze lakóinak kell állniuk. Ebben az esetben a PKP PLK lehet, hogy tárgyalásokat fog indítani, hogy a költségek megoszthatók-e a terminálok között. A jelenleg tárgyalások alatt álló beruházással megkezdődhetnek a tényleges munkálatok – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünkön a kibővített malaszewiczei terminál. Kép forrása: Shutterstock / Rail Tech)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek