Követi a piac általános visszaesését a HHLA idei első féléves teljesítménye

iho/vasút   ·   2023.08.17. 12:00
hamburgi_kikoto

A hamburgi kikötőt kezelő logisztikai vállalatnál a bevétel 6,7 százalékkal, a konténerforgalom pedig 14,6 százalékkal esett vissza.

A Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) 2023. évi első félévében 727,1 millió eurós (jelenlegi árfolyam mellett körülbelül 273 milliárd forintos) bevételt könyvelhetett el, míg a tavalyi év hasonló időszakában 779,5 millió eurót (293 milliárd forintot) ért el. A cég konténerforgalma elsősorban a Távol-Keletről érkező áruforgalom visszaesése miatt csökkent.

A vasúti szállítást is magába foglaló intermodális szegmensben szintén negatív eredményt produkáltak: 819 ezer TEU (húsz láb hosszú szabvány konténer kapacitás) forgalmat kezeltek, mely 3,7 százalékkal marad el a tavalyi eredmény mögött.

A vasúti mennyiségeket érintően 2,5 százalékot esett vissza a HHLA eredménye: a vonaton szállított áruk 691 ezer TEU-t tettek ki, míg 2022 első félévében körülbelül 709 ezer TEU-nyi áru gördült a síneken. A társaság minden intermodális útvonalat jelentős mértékben érintett a visszaesés, a legtöbbet a német és lengyel tengeri kikötőkhöz kapcsolódók szenvedték el. A rotterdami forgalom viszont egy picit nőtt.

A HHLA-csoport bevételeinek 43 százaléka az intermodális tevékenységekből érkezett 2023 első félévében, ez volt a tendencia az első negyedévben is, amit a társaság pozitívnak ítél, mivel a szegmensben relatív növekedés tapasztalható.

Az alacsonyabb volumen ellenére az intermodális bevételek 11,1 százalékkal emelkedtek, 313 millió eurót (117,5 milliárd forintot) kitéve – 2022-ben 281,6 millió eurós (közel 106 milliárd forintos) eredményt értek el. A HHLA szerint az ok a szállítási bevételek előző évi emelkedése, melyet egy későbbi időpontban a szolgáltatások megvásárlási költségeihez, különösen az energiaköltségekhez igazítottak.

A csoport idei első negyedévi eredményei a globális gazdasági, ipari és ellátási lánc kihívásai és lassulása miatt már eddig is lelassultak. A féléves eredmények tehát nem okoznak meglepetést, a helyzet javulása pedig nem igazán várható az év folyamán. A HHLA-nál úgy vélik, a globális gazdasági lassulás hatással van az európai logisztikai vállalatra, ez azt jelenti, hogy 2023 továbbra is kihívásokkal lesz tele, miként az várható is volt – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünkön a hamburgi kikötő. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek