Megérkezett Budapestre összeszerelésre az első új CAF-villamos kocsiszekrénye

iho/vasút   ·   2024.06.10. 15:05
00_ujcaf

A megrendelt és gyártás alatt lévő ötvenegy új szerelvénynek köszönhetően a jelenlegi harmincról körülbelül negyven százalékra növekedhet az alacsonypadlós villamosok aránya a fővárosban.

Már Budapesten van az 51 járműből álló új CAF-villamosflotta első kocsiszekrénye, amelynek összeszerelését a spanyol gyártó felügyeletével – jelentős magyar hozzáadott értékkel – a BKV Vasúti Járműjavító munkatársai végzik. Magyar szakemberek hajtják végre többek között:

  • a járművek elektronikai szerelését;
  • az ajtók, az ablakok és az ülések beszerelését;
  • az utastéri berendezések, például a monitorok és a kapaszkodók felszerelését;
  • valamint a vezetőfülke kialakítását.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2022 novemberében húsz rövid, 2023 márciusában összesen 31 (26 rövid és öt hosszú) CAF-villamost rendelt meg. Ezek között van Budapesten összeszerelendő, valamint Spanyolországban gyártott és ott összeszerelt villamos is – ilyen lesz az első, amely 2024 őszén forgalomba állhat. Az új járművekkel először tervezetten a dél-pesti vonalakon növekedhet az alacsonypadlós villamosok aránya. A flotta utolsó járműve előreláthatólag 2026. nyár végén érkezik meg Spanyolországból. A villamosokat az Európai Unió társfinanszírozásával szerzi be a BKK.

(fotók: BKK)

A budapesti villamosbeszerzésekkel 2021-ig 73 vadonatúj CAF-szerelvény állt forgalomba. Az újabb, összesen 51 jármű forgalomba helyezésével a tervek szerint 2025 végétől olyan vonalakon is közlekedhetnek alacsonypadlós, légkondicionált, energiatakarékos villamosok, ahol jelenleg csak néhány vagy egyáltalán nem közlekedik.

További járművek beszerzése is esedékessé válik a jövőben: a BKK már dolgozik annak a tendernek a kiírásán, amelynek köszönhetően akár további száztíz új, korszerű villamos érkezhet a fővárosba 2030-ig. A 2022-ben elkezdett műszaki előkészítés, az egyeztetések, majd az eredményes hatósági eljárás eredménye, hogy idén januárban elvi előzetes típusengedélyt szerzett a BKK.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek