ÖBB: az akkumulátoros meghajtás a dízel egyik alternatívája

iho/vasút   ·   2023.07.22. 12:00
stadler_flirt_akku

Az osztrák vasúttársaság akár százhúsz Flirt Akkut is beszerezhet a Stadlerrel kötött keretszerződés értelmében.

Az akkumulátoros meghajtással is ellátott, alapvetően villamos üzemű motorvonatokkal fenntartható szolgáltatást nyújthat az ÖBB a csak részben villamosított útvonalakon. A keretszerződés hivatalos aláírására, mely az első tizenhat szerelvény lehívását foglalja majd magába, várhatóan már idén ősszel sor is kerülhet.

Az osztrák megállapodás, valamint a nemrégiben nyélbe ütött amerikai, németországi és olaszországi megrendelések tovább erősítik a Stadler piacvezető helyzetét az akkumulátoros és zöldhidrogén-meghajtású technológiák terén.

A Flirt Akku motorvonat a svájci vállalat népszerű, nemrégiben a kétezer-ötszázadik értékesített példánnyal büszkélkedő Flirt motorvonatcsaládjának akkumulátoros hajtással ellátott verziója. A kibocsátásmentes vonatokat Ausztria keleti részében fogja bevetni az ÖBB, dízelmotorvonatokat kiváltva. A Flirt Akku fenntartható üzemelést tesz lehetővé a nem villamosított vonalszakaszokon is, mivel a felsővezetékről közlekedve tölti az akkumulátorokat is.

Peter Spuhler, a Stadler igazgatótanácsának elnöke elmondta, a klímacélok eléréséhez még fenntarthatóbbá kell tenni a vasutat. A Stadler ezért is fordít jelentős összegeket a dízelüzemű járműveket kiváltó zöld meghajtási megoldásokra, ezzel az elmúlt évek során Európában és az Egyesült Államokban is megszilárdította a fenntartható vasúti közlekedés terén betöltött vezető pozícióját. A svájci vállalat az ÖBB-vel együtt halad előre az ausztriai vasúti közlekedés szén-dioxid-mentessége érdekében: az osztrák vasútvállalat nemrégiben harmincöt kétszintes Kiss motorvonatot is rendelt a távolsági railjet-szolgáltatás bővítéséhez

A vasút a legfenntarthatóbb a közlekedési módok közül, ennélfogva a személy- és teherszállítás vasútra terelése központi szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben. A vasúthálózat azonban számos országban csak részben – mint például Ausztriában – vagy egyáltalán nem villamosított. A Stadler az elmúlt évek során folyamatosan bővítette alternatív meghajtású járműveinek portfólióját, világszerte innovatívan segítve a vasúti szolgáltatókat a vasúti közlekedés dekarbonizációjában. Az alkalmazás területétől függően a Stadler személyre szabott megoldásokat kínál akkumulátoros, hidrogén- vagy hibrid meghajtással.

A Stadler több mint nyolcvanéves tapasztalattal rendelkezik az akkumulátor-hajtású vasúti járművek gyártásának terén. A vállalat korszerű akkumulátoros járművei felsővezetékről és anélkül is tudnak közlekedni, az akkupakkok üzem közben vagy fékezéskor is tölthetők.

A regionális FLIRT Akku körülbelül száz kilométert tud megtenni akkumulátoros hajtással, vagyis Ausztriában szinte az összes nem villamosított vonalon képes közlekedni. A típus ráadásul a világrekordot is tartja a kizárólag akkus üzemben, töltés nélkül történő regionális közlekedés terén: a Stadler tesztjei során 224 kilométert tudott megtenni egyhuzamban.

Az osztrák üzletet megelőzően Németországból érkezett több rendelés az akkus Flirtökre: Schleswig-Holstein szövetségi tartomány ötvenötöt kért regionális vasúthálózatára, 44 érkezhet a pfalzi régióba, valamint további tizennégy a Deutsche Bahn (DB) H-Netz hálózatára. A Schleswig-Holsteini szerelvények engedélyezési tesztelése már jelenleg is zajlik, várhatóan a decemberi menetrendváltással forgalomba is állhatnak.

Az akkumulátoros szelvényeken felül a hidrogénhajtású vasúti járművek fejlesztésén is dolgozik a Stadler. A hidrogénüzemű vonatok alacsony károsanyag-kibocsátást tesznek lehetővé, különösen a felsővezeték nélküli vonalakon. A svájci vállalat a kaliforniai SBCTA számára tervezte és építette meg az első hidrogénhajtású Flirt H2 motorvonatot, mely az idén tavaszi sikeres teszteket követően várhatóan 2024-ben állhat forgalomba.

A Stadler szállítja a világ első hidrogénmeghajtású, keskeny nyomközű vonatait is az olaszországi Calabria és Szardínia régiók számára.

(Nyitóképünkön a Stadler egyik teszt Flirt Akkuja. Kép forrása: Stadler Rail AG)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek