Idén sem maradunk vasúti retróhétvégék és -napok nélkül

iho/vasút   ·   2023.03.14. 18:00
v431001_balatonalmadi_horvathkrisztina

Hatvanéves a Szili és a Nohab, ötven a Csörgő. A múltidéző járatok Tornanádaskától Szombathelyig lefedik majd az országot.

Számos jeles alkalmat ünnepelhet 2023-ban a magyar vasút: hatvanévesek a 431-es/432-es/433-as (ex V43-as) sorozatú, Szili becenevű villamos mozdonyok és az M61-es sorozatú Nohab dízelmozdonyok, a 418-as (ex M41-es) sorozatú, Csörgő becenevű dízelmozdonyok ötvenévesek, az Utasellátó pedig a 75. évfordulóját ünnepli – az idei évre tervezett rendezvényeken ezért kiemelt hangsúlyt fognak kapni ezek a járművek és az Utasellátó is.

A MÁV–Volán-csoport 2023-ban három alkalommal tervez több vasútvonalra és járatra kiterjedő retróhétvégéket, de további hét hétvégén is akad majd egy–két nap, amikor egy-egy vasútvonalon retróvonatokkal is lehet utazni. A részletes programot az adott esemény előtt egy–két héttel teszik majd közzé a szervezők.

Elsőnek az április 15–16-ai hétvégén Borsodban ünneplik majd az ötvenéves Csörgőket: Miskolc és Tornanádaska között, a 94-es vonalon lehet újra mozdonyvontatású retróvonatokkal utazni.

Április 15-én, szombaton ráadásul a Volánbusz hatvani telephelye is retrónapot tart: a Budapest–Hatvan–Gyöngyös útvonalon állnak forgalomba nosztalgiabuszok.

Május 21-én, vasárnap Makó környékén folytatódik az M41-esek ünneplése: Makó és Budapest között csörög majd a vasút.

Május 25-én, csütörtökön a szegedi, 140-es vonalon a Szilikre emlékeznek: hatvan éve ezen a napon, 1963. május 25-én vette állományba a sorozat első példányát, a V43 1001-est a MÁV. Így várhatóan a még ma is napi szinten dolgozó 1001-es pendlizik majd a Budapest és Szeged között közlekedő egyes Napfény IC-k élén.

Május 27-én és 28-án ismét egy nagyon különleges hétvége vár az érdeklődőkre: Budapest–Veresegyház–Vác vonalra térnek vissza a csörgős vonatok – a 71-es számú elővárosi vonal az 1999-re elkészülő villamosítás és a Ganz-Hernyók megjelenése előtt évtizedekig a csörgős ingák terepe volt.

A már hagyománnyá vált balatoni retróhétvégék első körére július 8–9-én került majd sor: a Budapest–Balatonfüred–Tapolca (30a és 29-es vonalak) és a Keszthely–Tapolca (26-os vonal) útvonalakon közlekednek majd a nohabos, csörgős és gőzmozdonyos retróvonatok.

A július 22–23-ai hétvégén az 50-es vonal átadásának százötvenedik évfordulójára, valamint az ötvenéves Csörgőkre emlékezve Dombóvár és Bátaszék között pendliznek majd elsősorban M41-vontatású vonatok.

Augusztus 26–27-én ismét a Balatoné lesz a főszerep, a fentebb említett két viszonylatra térnek vissza a nosztalgiavonatok.

A harmadik retróhétvége szeptember 16–17-én Veszprém környékére koncentrálódik: Budapest, Veszprém és Szombathely (30a és 20-as vonalak), valamint Veszprém és Győr között, a 11-es vonalon szállítják majd különleges múltidéző szerelvények az utasokat.

Októberben két hétvégén is tisztelegnek majd egy-egy vonalon az M41-esek előtt. Először 14-én és 15-én a Hatvan és Somoskőújfalu között futó 81-es vonal csöröghet újra.

Október 28-án és 29-én pedig különleges programként a Budapest–Esztergom–Komárom (2-es és 4-es vonalak) viszonylatra térnek vissza az M41-esek – a főváros és Esztergom között a 2000-es évek elejéig, az Uzsgyik és a Desirók forgalomba állásáig jártak csörgős ingavontok.

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

(Nyitóképünkön az idén hatvanéves V43 1001 Balatonalmádiban. Fotó: Berlikné Horváth Krisztina)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek