Megújul a spanyolországi La Llagosta terminál

iho/vasút   ·   2022.11.02. 12:00
la_llagosta_terminal

A Barcelona közelében fekvő multimodális létesítmény átfogó fejlesztése várhatóan 2024 végére készülhet el teljesen.

A Siemens Rail Automation, valamint az ipari- és energetikai infrastruktúra-fejlesztéssel foglalkozó FCC közös konzorciuma nyerte el a spanyol infrastruktúra-kezelő Adif által a katalán metropolisztól tizenöt kilométerre található terminál fejlesztésére kiírt pályázatot. A fejlesztés célja, hogy a létesítmény megfeleljen az európai teherfuvarozási szabványoknak. Az új biztonsági és telekommunikációs berendezések kiépítése 17,4 millió euróból (jelenlegi árfolyam mellett bő hétmilliárd forintból) valósul meg. Az Európai Unió Következő Generációs EU (NextGenerationEU) elnevezésű helyreállítási csomagjából érkező finanszírozás várhatóan fedezni fogja az építési anyagokat, az összeszerelési műveleteket, a szükséges létesítmények létrehozását, továbbá a rendszerek üzembe állítását.

Az Adif az elmúlt időkben egy olyan beruházást is elindított, mely a La Llagosta terminált kapcsolja majd össze a Barcelonától a francia határig vezető, normál nyomtávú nagysebességű vasútvonallal. A normál és ibériai széles, 1668 milliméteres nyomtávú rendszereket ötvöző, fonódott vágány alapvetően a széles nyomtávú R4-es elővárosi vonal El Papiol–Mollet szakaszába kapcsolódik majd be, és a tervek szerint 2024-re készülhet el.

A La Llagosta terminált az Adif és a barcelonai kikötői hatóság közös, idén júliusban létrehozott vállalkozása, a Train Port Barcelona fogja üzemeltetni. A létesítmény a fejlesztéseket követően alkalmas lesz 750 méter hosszú tehervonatok fogadására, továbbá négy sáv áll majd rendelkezésre a nemzetközi szállítási egységek (ITU) be- és kirakodásához.

A mostani beruházással együtt eddig közel 80 millió eurót, vagyis több mint 30 milliárd forintot fektettek be a terminál fejlesztésébe. Az Adif szerint a vágány kiépítése és a villamosítás 59,6 millió euró (bő 24 milliárd forintot) kóstál – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünkön a fejlesztésre váró La Llagosta terminál. Kép forrása: Adif/railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek