Több mint százmillió eurót fektet be a spanyol vasúti árufuvarozás korszerűsítésébe a Renfe

iho/vasút   ·   2023.01.09. 12:00
renfe_spanyol

A program során többek között új teherkocsikat és nagyteljesítményű villamos mozdonyokat szerez be a spanyol nemzeti vasúttársaság.

A Renfe 122,7 millió eurót (jelenlegi árfolyam mellett körülbelül 47,5 milliárd forintot) tervez fordítani a spanyol vasúti teherszállítás korszerűsítésére. A beruházással zöldebb járműveket és új technológiákat is alkalmazna a vállalat: a mozdonyok száz százalékban megújuló energiaforrásból származó villamosenergiával fognak működni. A projekt részeként telepíteni fogják az egységes európai vasúti közlekedésirányítási rendszert (ERTMS), továbbá a teherkocsikon zajcsökkentést fognak alkalmazni. A gördülőállomány azonosítása és nyomon követhetősége érdekében új technológiákat is bevezetnek.

A vasúttársaság közlése szerint a teljes költség harminc százalékát, 37,3 millió eurót (vagyis cirka 14,5 milliárd forintot) az Európai Unió fenntartható és digitális közlekedést támogató programja finanszírozza. A programot, mely az EU NextGenerationEU programja által finanszírozott helyreállítási, átalakítási és ellenállási terv része, a spanyol közlekedési, mobilitási és városfejlesztési minisztérium indította el. A konkrét projektek odaítélésére az idei év első felének végéig kerül sor, a kivitelezés határideje pedig 2025. december 31-e – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Flickr / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek