Mit is adott a hazai nagyvasútnak 2015?

Károly Szabolcs   ·   2015.12.31. 12:00
400px_ujflirt

Álmoskásan indult 2015, az első napokban mindössze a felújítás alatt álló 100-as és 120-as vonalak közös, Szolnok és Szajol közötti szakaszán található második Tisza-híd helyére kerüléséről számolhattunk be.

Az első, felébresztő hatással bíró jelentős történéshez azonban nem kellett sok időnek eltelnie: január huszonötödikén megcsúszott a Déli pályaudvar és Kelenföld közötti alagút Kelenföld felé eső oldalának támfala. A helyzet annyira veszélyessé vált a közlekedésre, hogy a szakaszt ki is kellett zárni a forgalomból. A pályaudvar hetekre leállt, a Déliben ragadt kocsikat is csak március második felében tudták kiszabadítani. A lezárás és a támfal megerősítésének ideje alatt vadul ment a találgatás, mikor és egyáltalán újranyitják-e a főváros egyik legfontosabb pályaudvarát, vagy a nem túl magas utasszámokat produkáló M4-es metróval felvértezett kelenföldi pályaudvar veszi át a budai végpont szerepét. Kelenföld azonban még a csökkentett elővárosi forgalmat is csak nagy nehézségek árán tudta tartani. A Déli jó két hónapos szüntetet követően, áprilisban, nagypéntekre vált ismét használhatóvá, viszont a kényszerszünet alatt legalább elvégeztek pár kisebb karbantartási munkálatot is.

Január végén leomlott a Déli alagútjának támfala, kizárva bő két hónapra a forgalom elől a budai fejpályaudvart (fotó: Vörös Attila)

Február–március során érkeztek meg hazánkba az első Hosszú Schlieren/Inlandswagen-kocsik, amelyeket a MÁV-Start az osztrák szövetségi vasút ÖBB-től használtan vásárolt meg tavaly év végén. A járműveket a Szolnoki Járműjavító kapacitási határon felül üzemelve tette alkalmassá a hazai közlekedésre. Az első kocsik a sikeres futópróbákat követően március közepén a Keletiben mutatkoztak be hivatalosan a nagyérdeműnek, majd másnap kijelölt honállomásukon, Miskolcon is megcsodálhatták a kelet-magyarországi nem-intercity forgalomban jelentős színvonal-emelkedést biztosító járműveket, amelyeket a sátoraljaújhelyi sebesvonatokon felül később már Eger felé is elkezdtek beforgatni.

A tavasz a GYSEV-fejlesztések évszakának tekinthető. A vasúttársaság áprilisban vehette át tizedik Flirt-motorvonatát; a járműveket két tételben, négy plusz hat szerelvényes adagokban vásárolták a svájci Stadlertől. A május végi próbákat követően június elejére elkészült a Csorna–Porpác vonalszakasz villamosítása is, így a szombathelyi intercityk élén a bérelt Ludmillák és a dízelvontatás is búcsúzott.

Májusban ünnepeltük az ötvenéves Szergejeket, a Vasúttörténeti Parkban megrendezett hivatalos csinnadrattán azonban az igazi ünnepelt, az első, épp felújítás alatt álló M62-es csak félkészen vehetett részt.

Tavasszal és nyár elején folytatódott a sátoraljaújhelyi vonal több éve, szakaszosan zajló megújulása is: az április elejétől július elejéig tartó munkálatok során Erdőbénye megállóhelytől Olaszliszka-Tolcsva állomás bejáratáig épült át a pálya. A környék másik fontos történése volt, hogy négy év szünetet követően májusban ismét mozdony- és vasúttörténeti kiállítást rendeztek Szerencsen.

Tavasszal állt forgalomba az első Hosszú Schlieren-szerelvény a 80-as vonalon, lényeges minőségjavulást eredményezve (a szerző felvétele)

Nyár elején a két prototípus IC+-kocsi megkapta a végleges típusengedélyt, sorozatgyártásukról azonban eleddig semmilyen hivatalos információ nem érkezett.

Június közepére használatra kész állapotba került a 30-as vonal tavaly ősz óta felújítás alatt álló Lepsény–Szántód-Kőröshegy szakasza, így a vonatok visszatérhettek a Balaton teljes déli partjára. A Siófok környéki kétvágányúsítást is magába foglaló munkálatokból egy kevés viszont őszre is maradt, annak befejezését követően azonban kiderült: a projekt kivitelezése hagyott némi kívánnivalót maga után. A megoldásra szerencsére nem kellett sokat várni.

A nyári menetrend is hozott jó pár ínyencséget a vasútbarátoknak, legjobban talán a retro-életérzést kedvelők örülhettek. Természetesen az idén is csatasorba állt hétvégenként a címeres Tizenhetes Nohab, ráadásul az egykori kormányzati parádéslovat, a 265-ös Szergejt is beállították a gyors- és sebesvonatok élére. Kocsifronton is széles tárházat nyújtott a vasút: a GYSEV-Schlierenektől a MÁV-Nosztalgia szerelvényén, a hagyományos fülkés és termes, valamint a legfrissebb Hosszú Schlieren-kocsikon át a modern, Flirt-motorvonatokból kiállított, „Siófoki Flört” fantázianevű járatokig mindent bevetettek a balatoni turistaforgalom teljes körű kiszolgálásához. A Győrt Székesfehérváron át Siófokkal összekötő púposos fürdősvonatot a fehérvári állomás átépítése miatt viszont sajnos törölni kellett a tervezett menetrendből.

A Déli után a Nyugati pályaudvar is utasok nélkül maradt egy időre 2015-ben. A június huszonkettedikétől július ötödikéig tartó, tervezett vágányzár során az égető fontosságú kisebb karbantartási munkákat végezték el: átvizsgálták a felsővezeték-rendszert, a biztosítóberendezést és a kitérőket, megtisztították az ablaktáblákat, kijavították a peronokat, újrafestették az aluljárókat. A Nyugati-mentes időszak alatt az intercityk végállomása Kelenföld és Zugló lett, a ceglédi és a szobi vonalak elővárosi szerelvényei pedig összeforogtak a Városligeti elágazás és Rákosrendező közötti – ablakos vonatok által igen ritkán használt – deltavágányon, így jöhetett létre például egy Szob–Rákosrendező–Záhony viszonylatú (távolságilag igencsak hardcore szint, közel négyszáz kilométer!) személyvonatpár is.

A nyár derekán újabb huszonegy Flirt-motorvonatot vásárolt a MÁV-Start a Stadlertől; az első hat szerelvény azóta már a kunszentmiklósi elővárosi járatokon pendlizik (fotó: Vörös Attila)

Július közepén jelentette be a MÁV-Start: a 2014–2015-ben szállított negyvenkét Flirt után ismét a Stadlertől érkezik hat plusz tizenöt villamos szerelvény, ráadásul az első adag még az ősszel bezárólag. A vasúttársaság így 2016 végére már százhuszonhárom korszerű motorvonattal fog rendelkezni. A hatos blokk első vonata szeptember tizenegyedikén futott be Istvántelekre.

Július huszadikán először indította útnak kiadónk, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó Bt., valamint többek között a MÁV Nosztalgia Kft. az Isonzó Expresszt az első világháború olasz frontjának jellegzetes helyszíneire: a százéves centenárium alkalmából a négynapos út során végigjártuk az Isonzó folyó és a Doberdó-fennsík számos szlovén és olasz települését, ahol magyar katonák harcoltak.

Július végétől a nyár végéig több vonal is a pályafelújítások harcterévé vált, vágányzári menetrendek kíséretében, több helyen autóbuszos vonatpótlással. A miskolci vonalon például Nagyút és Mezőkeresztes-Mezőnyárád között a jobb vágány újult meg szakaszosan. Ezzel egyidejűleg Mezőzombor és Nyíregyháza között is nekiestek a pályának, hogy kigyomlálják a már néhány kilométerenként előforduló lassújeleket. Az augusztusi hosszú hőség azonban keresztülhúzta a számításokat: a vonalat csak erős sebességkorlátozással adhatták vissza, ami a kezdődő iskolai időszak első napjaiban totálisan kiszámíthatatlanná tette a közlekedést a miskolci vonalon. A sebességkorlátozást teljes mértékben csak ősz végére, számos éjszakai vágányzárnak köszönhetően oldhatták fel.

Az augusztus a Bzmotok számára sem volt szerencsés: a hónap közepén szembemenesztettek két, menetrend szerinti személyvonatot a 78-as vonalon Galgaguta és Acsa-Erdőkürt között: az eset szerencsére nem végződött tragédiával, de az eredmény így is több tucatnyi sérült, valamint a szerelvény két-két motorkocsija és egy-egy mellékkocsija is súlyosan rongálódott.

Az újabb és újabb Flirtök érkezésével egyre több Ganz-Hernyó szorult ki a főváros környékéről: a motorvonatok Miskolcon találtak maguknak új otthont. A borsodi szolgáltatási szintbe jelentős javulást képviselni hivatott járművek áthelyezése azonban közel sem volt problémamentes: különféle meghibásodások miatt legtöbbjük a miskolci tárolóvágányokon pihenve töltötte a nyarat.

A teljes hosszában használhatóvá tett esztergomi vonalon mozdonyos szerelvények is előfordulnak, mivel kevés a hadra fogható Desiro (fotó: Tóth Dávid)

Az államalapítás ünnepére az új kenyérrel új vasutat is kapott a főváros környéke: végre-valahára elkészült közlekedésre alkalmasnak ítéltetett az évek óta átépülő esztergomi vonal. Az augusztus vége még a próbaüzemről szólt, az iskolakezdésre azonban már beindult a jelenleg műszakilag csak Desirókkal és Csörgőkkel vegyesen kivitelezhető legsűrűbb szolgáltatás, óránként egy bokorugró és egy gyorsított járattal. A villamosítás azonban még a jövő zenéje...

Augusztus végén forgalomba állt a MÁV-Start századik Flirt-motorvonata is, a még újabb egységek pedig már hivatalosan is elkezdték a klasszik Bhv-s ingavonatok leváltását a kunszentmiklósi elővárosi járatokon.

A vasúttársaság őszre végre eltörölte a gyorsvonati pótjegyek váltását azokon a szakaszokon, ahol a feláras vonatok pótjegymentes társaikhoz hasonlóan mindenhol megállnak.

Szeptember végén készült el a hatos Nohab és az első Szergej felújítása: a turcsiorrú nagydízel még januárban vonult be a Bobó Kft. miskolci műhelyébe, ahol fehér csillaggal díszített csíkos külsőt öltött magára, az ős-szovjetbe pedig Dombóváron leheltek életet két év alatt.

Az ősz elsősorban a Közel-Keletről Nyugat-Európába vándorlók tízezreiről szólt: a gyalog, buszokkal és vasúton is érkező embertömeg szállításához a MÁV különvonatokat állított hadrendbe. A tíz–tizennyolc, többnyire az ország minden sarkából összeszedett, selejtezésre váró kocsiból álló migránsjáratok először Röszke-Szeged térségéből indultak Budapesten át Hegyeshalomba, a szerb határnál felhúzott drótkerítés okán azonban egyre nyugatabbra tolódott a belépési pont: Kelebia, majd Magyarbóly, Gyékényes és Murakeresztúr lett a „Kebab Expresszek” kiindulási állomása. A határátmenetek közül azóta is csak a kelebiai üzemel... A különvonatok közlekedtetése, takarítása, és a személyzet plusz munkaideje kétmilliárd forint kiadást jelentett a MÁV-Startnak.

A migránshelyzet miatt számos menekültszállító vonat közlekedett az ország déli-délnyugati és északnyugati része között (fotó: Vörös Attila)

A migránshelyzet következtében felhúzott drótkerítés adta meg a kegyelemdöfést a Szeged–Röszke–Szabadka határforgalom agóniájának: november elején a belföldi szakaszon is üzemszünetet vezettek be – remélhetőleg nem a röszkei vonal végső megszűnésének vagyunk tanúi (de... – a szerk.).

Októberben elkészült Székesfehérvár állomás átépítésének újabb fázisa; a munkálatok miatt nyár végétől hetekig Komárom és Szombathely felé autóbuszos vonatpótlás volt, a Balaton felé pedig csak egy vágányon közlekedhettek a járatok. Pont került viszont több hosszú átépítési folyamat végére: november elején a 100-as vonal Szajol és Püspökladány közti szakaszát, december elején pedig a Szolnok és Szajol közötti, az ország egyik legforgalmasabb vasúti szakaszának számító pályát adták vissza a forgalomnak. A közelmúltban felújított, akár százhatvanas tempóra is alkalmas vonalak adottságait azonban majd csak az ETCS kiépítése után lehet teljes körűen kihasználni.

Az ősz végéhez és a decemberi menetrendváltáshoz egyre közeledve a végleges verzió körül még mindig teljes csend honolt, november elején azonban egyes „verebek” már arról csiripeltek, hogy kellemetlen meglepetés készülődik: a MÁV-Start új vezérigazgatója, Csépke András akár tíz százalékkal kevesebb járatot látna szívesen a menetrendben. A vasúttársaság a hivatalos bejelentés utolsó engedélyezett pillanatában, november közepén tette csak közzé a menetrendet, amiből kiderült: életbe lépésével valósággá válik a járatszám-csökkentés, amely szinte minden vonalat, de leginkább az ország keleti és északkeleti régióit érinti.

November második felében a GYSEV átadhattaa teljes hosszban villamosított és felújított 16-os vonalat, miután az ősz folyamán a Mosonszolnok–Csorna szakasz felett is kiépült a felsővezeték. A miskolci vonal felújításának 2015-re tervezett adagjának elkészültével november végén a bő másfél éve Nyíregyházán kettévágott kör-intercityk is visszatértek a sínekre.

Ősz végére a MÁV-Start megépítette a legújabb, saját fejlesztésű felépítménymérő-motorvonatát, az FMK-008-at, a GYSEV Cargo pedig átvette első, saját színekre matricázott Vectronját.

Ősz végére több pályafelújítási gigaprojekt is finiséhez ért. Például a Vörös Attila felvételén látható Püspökladány állomásától nyugati irányba százhatvannal is lehetne már száguldani, ha a biztosítóberendezés lehetővé tenné...

A december tizenharmadikától érvényes új menetrenddel több vonalon (például a hegyeshalmin vagy a miskolcin) jócskán megváltozott az eddig megszokott szolgáltatás, a Flirtök hétvégi bevetési hatásköre egészen Záhonyig nyúlt, és három év után elbúcsúztunk a romániai intercityk egy részét továbbító Delfin mozdonyoktól és az egyre nagyobb számban sebességkorlátozással közlekedő startos Traxxok Romániába való átjárásától is.

Karácsony előtt még egy Nohab-ünnep fokozta az ünnepre hangolódást: a négyes Nohabnak a Közlekedési Múzeumnál kiállított torzója visszakerült Tapolcára, ahol a sok rajongóval bíró svéd mozdonyok megőrzött példányai személyvonati forgalomból való kivonásukat követően tizenöt évvel adtak ismét randevút egymásnak utolsó honállomásukon.

És hogy mi várható az új esztendőben? Annyi biztos, hogy több szempontból is nehéz lenne felülmúlni a 2015-ös évet. Pályaépítés szempontjából ami tény: Székesfehérvár átépítése március közepéig még eltart, a nyári szünet ideje alatt pedig tovább folytatódik az újhelyi vonal toldozása-foldozása Olaszliszkától Sárospatakig. Meg nem erősített információk szerint akár már tavasszal is nekiláthatnak, és nyár végére elérhetnek Sátoraljaújhelyig, a felsővezetéktartó oszlopok felállításával együtt, előkészítve a közelgő villamosítást. Augusztus elejétől a 2016-os menetrendváltásig Berettyóújfalu és Biharkeresztes között lesz még teljes kizárásos vágányzár a tervek szerint. A GYSEV várhatóan hónapokon belül nekikezd a 17-es vonal felső, Szombathely és Zalaszentiván közti szakaszának villamosításához és felújításához, a MÁV háza táján pedig remélhetőleg még 2016-ban megkezdődhet az esztergomi vonal villamosítása (:D – a szerk.), valamint folytatódhat a 30-as vonal átépítése Szántód és Balatonszentgyörgy között. Nincs még eredmény a 100-as vonal felújításának Debrecen/Apafáig történő folytatásáról, ideális esetben azonban jövőre tovább folytatódhat a záhonyi vonal megújulása.

A járműállományt illetően 2016-ban tizenöt új Flirtöt vehet majd át a MÁV-Start, így várhatóan az összes Ganz-Hernyó Miskolcon csoportosulhat, remélhetőleg az eddigieknél magasabb üzemkészséggel. Folytatódik a debreceni 20-35-ös B-kocsik és a CAF-gyártmányú EC-kocsik felújítási programja. Az IC+-kocsik sorozatgyártásáról hivatalos bejelentés még nem történt, azonban nagy valószínűséggel már akár 2016-ban bővülhet a jelenleg mindössze két kocsiból álló „flotta”. A kocsiparkot elnézve égető szükség lenne a százhatvan kilométer per órás tempóra is képes járművekre, főleg ha pár éven belül üzembe helyezik a közelmúltban felújított vonalakon az ETCS-rendszert. A nagyobb kapacitású elővárosi motorvonatok beszerzése beszerzése napirenden van a MÁV-Startnál, és bár idén nem jelent meg a közbeszerzési kiírás, a jövő év első felében szinte biztosra vehető.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek