Új Conectók Budapesten, felújíthatják a bicskei vicinálist – ez történt a héten a közlekedésben

iho   ·   2020.01.26. 18:00
01conceto

Új Conectók a BKV flottájában. Tizenhat új Mercedes-busszal frissült a fővárosi buszállomány, a járműveket január 20-át adták át. A BKV még 2018 végén kezdeményezte húsz új szóló és húsz új csuklós autóbusz beszerzését a járműállomány folyamatos megújítása érdekében. Az opciókkal összesen száz plusz száz autóbuszra szóló, uniós nyílt közbeszerzési eljárást az Inter Traction Electrics Kft. nyerte meg Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbuszokkal. Az első húsz plusz húsz jármű vételárát Beruházási Tervéből finanszírozta a BKV Zrt. A kocsik Budapest déli térségében, a Dél-pesti Divízió által kiszolgált járatokon állnak forgalomba, és várhatóan a körülbelül húszéves Ikarus 412-eseket váltják.

Tizenhat új Mercedes Conecto NG autóbusszal frissült a BKV flottája (fotó: Vörös Attila)

Vádemelés a Pillangó utcai metróbalesetnél. Még 2016. december 5-én reggel az M2-es metróvonal Pillangó utcai megállójában ütközött neki egy metrószerelvény egy másik, álló szerelvénynek. A hátsó vonat az engedélyezett maximális 28 kilométer per órás sebesség helyett 57-tel haladt, az idő párás, fagypont alatti volt, a pálya csúszott, emiatt fékezéskor a szerelvény a vészfékezés ellenére sem tudott időben megállni. A balesetben öt utas súlyosan, tizenhat könnyebben megsérült. A szerelvény vezetője és a forgalomirányító ellen vasúti közlekedés tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének és közérdekű üzem működése különösen nagy kárt okozó, gondatlan megzavarásának vétsége miatt emeltek vádat.

Bővít a Wizz Bécsben. Júliustól újabb repülőgép csatlakozik a bécsi bázishoz: az A321-essel kilenctagúra nő a schwechati reptéren állomásozó Wizz-flotta. Az új gép új járatokat is jelent az osztrák fővárosból: a szardíniai Algheróba, a görögországi Korfuba, a montenegrói Podgoricába, a romániai Szucsavába és a portugáliai Faróba. A légitársaság eddig elérhető desztinációi is bővülnek: Bécset Milánóval heti tizennégy járatpár köti majd össze, tizenkettő lesz a római és a spanyolországi malagai járatok száma, továbbá hárommal emelkedik a portói vonal heti sűrűsége.

Létrejött a Budapest Fejlesztési Központ (BFK), melynek vezérigazgatójának Vitézy Dávidot kérték fel, aki el is fogadta a tisztséget (kép forrása: Vitézy Dávid Facebook-oldala)

Létrejön a Budapest Fejlesztési Központ. Létrehozza az Orbán-kabinet a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyét Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár irányításával. A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatójának Vitézy Dávidot kérték fel, mivel meggyőződésük, hogy Vitézy személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. A BFK feladata többek között a városépítésben való közreműködés, a kormányzati budapesti közlekedéstervezési, várostervezési munka elvégzése, a fővárosi önkormányzattal való együttműködés, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa támogatása, részben döntéseinek végrehajtása lesz.

Varga Ivett az új BKK-vezér. A 2019-től a BKK stratégiai és innovációs igazgatói posztját betöltő közlekedési szakember a Főpolgármesteri Hivatal nyílt pályázatán nyerte el megbízatását, és február 1-jével váltja Nemesdy Ervint. Az élhető, zöld Budapest megteremtésében stratégiai fontosságú a fenntartható közösségi és közúti közlekedés megszervezése, ezért az új vezérigazgató feladata a főváros közlekedésszervezési és fejlesztési programjainak megvalósítása, a tömegközlekedés szervezése, a kiemelt közlekedési projektek, valamint a közútkezelés és a közúti forgalomirányítással összefüggő tevékenységek megújítása.

Kiemelték a Szőke Tisza gőzhajó roncsait Szegednél (fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Kiemelték a Szőke Tiszát. A Magyarországon épült legnagyobb folyami lapátkerekes gőzhajó roncsainak kiemelése január 23-án kezdődött el, és másnap fejeződött be. A kiemeléshez a Ma-Hard Vízépítő Kft. a hajótest köré vízforgató rendszert telepített, hogy a jégréteg ne okozhasson további károkat. A parton földből rámpát építettek, a csigákkal és csaknem két kilométeres kötélzettel zajló kiemeléshez pedig bekötési pontokat alakítottak ki a hajótestben és a szárazföldön. A Ganz-hajógyár újpesti üzemében 1917-ben megépített, 77 méter hosszú Szőke Tisza 2012-ben süllyedt el a Tiszán, Szeged-Tápén, 2017 decemberében a Hajózásért Alapítvány tulajdonába került, amelyet kifejezetten a Szőke Tisza megmentésére hoztak létre.

Újra járhatnak vonatok Bicske és Felcsút között? A MÁV még tavaly írta ki a Vál-völgyi kisvasútig vezető nagyvasúti pálya felújításának és villamosításának megtervezését, melyet a budapesti Axon 6M Kft. nyert el 11 millió forint értékben. A 6-os vonal körülbelül hat kilométeres pályaszakaszának felújításával a vonal középső, 2015–2016 során keskeny nyomközűvé átalakított kisvasúti szakaszának felső végállomását, a felcsúti Puskás Akadémiát kötnék össze a Budapest–Győr–Hegyeshalom (1-es) vasúti fővonallal, Bicskénél. A felső pályaszakasz fejlesztésének egyik valószínű oka, hogy a Felcsút északi részén található honvédségi olajtárolókat vasúton is el lehessen érni.

Január 25-án emelkedett először a levegőbe a Boeing 777x

Felszállt a Boeing 777x. Bár eredetileg január 23-ára tervezték, az időjárási körülmények miatt csak január 25-én emelkedhetett először a levegőbe az everetti reptérről az amerikai repülőgépgyártó legújabb szélestörzsű géptípusának -9-es prototípusa. A 777x különlegessége, hogy az eddigi 777-esektől szélesebb szárnyainak külső szekciója felhajtható, a szárnyak alatt pedig majd három és fél méteres átmérőjű elülső lapátsorral és hatvan tonna körüli tolóerővel bíró GE9X hajtóművek dolgoznak. A gép háromosztályos kivitelben a 777-300-ashoz képest ötvennel több, 400–425 utassal repülhet meglehetősen nagy távolságokat, terheléstől függően 13-14 ezer kilométert, tíz százalékkal kevesebb kerozint fogyasztva.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek